10 kinder en jongerenacties

maart 1, 2013 in Actieweek, Semaine d'Action

Actieweek 2013

26 feb 2013: Ieder jaar organiseren de kinderen en jongeren van de D’Broej-jeugdhuizen de ondertussen beroemd en beruchte ‘Actieweek’. Op basis van hun ideeën, hun voorstellen voor een betere stad, beginnen ze aan een project: ‘Hoe kunnen we onze wijk verbeteren ?’, ‘Wie kan ons daarbij helpen ?’, ‘Hoe kan mijn burgemeester daar iets aan doen ?’… De jongeren laten de moed niet zakken. Zij vinden dat de stad nóg beter kan, en zij gaan daar zelf iets aan doen ! Meer info over onze methodiek vindt u op www.dbroej.be.

Kinderen maken de stad

Net als iedereen dromen kinderen van propere straten, minder geweld, meer speelterreinen, … plaats voor kinderen in de stad ! In jeugdhuis Ratatouille tekenen de kinderen een plan voor een beter park, in de wijk Peterbos gaan de kinderen aan de slag om de armen te helpen. De komende weken zullen ze zeker nog van zich laten horen.

Onderwijs in Brussel

Cijfers en clichés over Brusselse jongeren op school zijn er genoeg: “jongeren haken af”, “de ouders moeten hun kinderen beter opvolgen”, “60% van Molenbeekse jongeren hebben minstens 1 jaar achterstand wanneer ze aan de middelbare school beginnen”. Soms lijkt het alsof de jongeren zélf het probleem zijn.

Jongeren uit de jeugdhuizen gingen de discussie aan. Ook zij hebben bezorgdheden, zij willen tenslotte ook dat de school hun toekomst kan verbeteren. “Hoe zorgen we ervoor dat onze kleine broers en zusjes zich beter voelen op school ?”, “Wat zouden wij op onze school anders willen ?” Op 16 maart komen ze allemaal samen om oplossingen voor te stellen, de vinger aan de pols te leggen, aan het beleid te vragen wat hun voorstellen zijn voor verbetering. Een bewijs dat jongeren uit de wijken van Brussel ook verandering willen.

Overzicht van de acties

Lokkers/kastjes
Onze jongeren gaan naar verschillende scholen. In sommige scholen kunnen leerlingen gebruik maken van kastjes, en in andere scholen niet. Ze vragen zich af waarom niet alle scholen zo’n kasten hebben ? Wie beslist over zo’n dingen ? Is het verplicht in de scholen ? De jongeren van Centrum West (D’Broej) gaan tot actie over. Ze maken zelf kastjes en gaan die plaatsen in een school. “Wij willen kastjes voor iedereen”.
Contact: Frank 0486 353141

 “Veel kinderen – geen zaal”
In de woonwijk “Peterbos-park” wonen naar schatting 1000 kinderen en jongeren. De kinderen hebben dikwijls geen plaats om te spelen, aan sport te doen, elkaar te ontmoeten.
Momenteel is er geen grote zaal om samen komen. Er zijn veel nieuwe zalen, maar die liggen allemaal buiten de Peterbos-wijk.
De kinderen hier moeten toch ook kunnen sporten, spelen, praten. Een zaal kan ook voordelig zijn voor de andere 4500 bewoners van de wijk.
Op woensdagen 27 feb en 6 maart gaan de kinderen op zoek naar een oplossing.

Contactpersoon: Reda, 0484 852858, reda125@msn.com

“Een speeltuin in het park”
In de Groenstraat in Schaarbeek staat een park. Mooi. De kinderen van de wijk zouden er graag in kunnen spelen, op een speeltuin, tussen de bomen… Daarom hebben ze plannen gemaakt onder begeleiding van een architect. Die plannen gaan ze verdedigen op het gemeentehuis.
Op woendag 13 maart, om 13u30,  brengen ze een bezoek aan de Schaarbeekse schepen.

Contactpersoon: Emily, 0479 468103, emily.de.laere@dbroej.be

“Een moskee, hoe werkt dat ?”
Kinderen uit Molenbeek hebben zo wel hun vragen omtrent de moskeeën. Hoe functioneert dat, waar komt het woord moskee vandaag, hoe word je imam, waarom moet je bidden, waarom 5 keer per dag, waarom staat er geen TV in de moskee, of een aquarium met een goudvis in ? Kunnen we niet op woensdag naar de moskee gaan in plaats van op vrijdag ? Mag ik een speeltuin in de moskee ? Verrassende vragen. De kinderen gaan op onderzoek, organiseren een ontmoeting, en hopen antwoorden te krijgen die ze zelf kunnen doorgeven aan hun vriendjes.

Datum: 6 maart (nm: tentoonstelling)
Contact: Caroline: 0483 735791 & Yann 0488 405263

Uurrooster
Hét belangrijkste discussiepunt op een school is waarschijnlijk : het uurrooster en de lessenpakketten. Jongeren van Jeugdhuis Centrum West denken dat de lessenpakketten misschien beter kunnen. In Duitsland worden de lessen anders aangepakt, in Finland ook. Ze trekken op onderzoek uit. Ondertussen, organiseren ze zélf een les voor kinderen.

Zelfde schoolreglement voor iedereen
Jongeren van de Bockstaelwijk voelen zich soms op school benadeeld. Ze worden niet genoeg gehoord, willen meer inspraak ik de school. Zo is er bijvoorbeeld het schoolreglement waar ze meer inspraak in willen. Bovendien is het waarom van sommige regels niet helemaal duidelijk. “Waarom mag ik geen hoofddoek dragen en christenen wel een kruisje?”, “Waarom mag ik geen water drinken tijdens de les?”

Op woensdag 27 februari om 15u gaan ze op studiebezoek bij de Vlaamse Scholierenkoepel. Wat zijn onze rechten ? Hoe kunnen we meer inspraak krijgen ?
Contact: Dorien, dorien.ackermans@dbroej.be, 0473 763087 of Marie , 0486 368233

“Plaats om te spelen”.
Kinderen van de Brabantwijk hebben soms weinig plaats om te spelen. Wanneer de school gedaan is, en het park de deuren sluit,… blijft alleen de straat over. En die straten staan vol auto’s, zijn smal. Het is er gevaarlijk spelen. Op 27 februari organiseren de kinderen van Ratatouille hun eerste speelstraat: dan is de straat van hen en niet van de auto’s.
Contactpersoon: Lies, 0485 312022, lies.defloor@dbroej.be

“Help de armen”
“In Brussel hebben veel mensen hulp nodig”, zeggen de kinderen van Peterbos. “Er zijn armen, daklozen,…”. De kinderen gingen op bezoek bij de “SAMUsocial” om de situatie beter te begrijpen. Kinderen uit de volkswijken zetten zich in voor de armen: ze leren ze kennen, spenderen een dag samen, ze doen een inzameling. Op woensdag 20 maart gaan de kinderen hun steun afgeven aan de armen.
Contactpersoon: Youness, 0488 991441, leyoun@hotmail.com

Geen-park –>Speel-straat
Kinderen van Zwarte Vijvers willen ook spelen: fietsen de straten, voetballen zonder ruiten te breken, tikkertje op het voetpad… De kinderen willen meer plaats in de openbare ruimte, maar ze krijgen geen plaats. Al 8 jaar geleden is er een aanvraag ingediend voor een park. Er zijn al véél parken beloofd: waar zijn die ? Een oplossing voor het tekort aan parken is misschien… een speelstraat. De kinderen willen om de twee weken  een speelstraat.

Hopelijk krijgen ze snel een positief en kindvriendelijk antwoord van de gemeente. De zomer komt immers dichterbij J
Contactpersoon: Aline, 0497 135358, aline.nyirahumure@dbroej.be

“Pesten / verveling op school”

Kinderen van jeugdhuis Chicago dromen van een leukere speelplaats op school. Een speelplaats met meer speelmateriaal, waar iedereen zijn gading kan vinden. Dat is misschien ook een oplossing tegen het pesten ?

Contactpersoon: Wouter, 0484 138346, wouterblockx@hotmail.com

Pesten op school
Jongeren gaan naar school om te leren, voor de vrienden. Een groot probleem is echter dat er veel gepest wordt in en rond de school. “Waarom doen die pesters dat toch ?”, vragen de jongeren van Foyer zich af . “Wat vinden ze zo leuk aan pesten ?”. Ze gingen op zoek naar antwoorden bij het beleid en ervaringsspecialisten.
Contactpersoon: Jan Kayaert: 0474 348784